Kako smo kreirali najbolji komunikacijski projekt u zdravstvu

U ljeto 2023. godine, u suradnji s Gradskim društvom Crvenog križa Split pokrenuli smo kampanju “12 minuta za 3 života”. Riječ je o kampanji koja je imala dva cilja. Povećati svijest javnosti o dobrovoljnom darivanju krvi tijekom ljetnih mjeseci te povećati broj doza krvnih pripravaka i novih darivatelja u odnosu na srpanj i kolovoz 2022. godine.

Nazivom kampanje cilj nam je bio naglasiti da je potrebno samo 12 minuta nečijeg vremena kako bi se spasila čak 3 života, a osim glavnog naziva kampanje, kreirane su i dodatne poruke koje su potaknule interes kod novih darivatelja krvi.

Prije samog početka kampanje, detektirali smo ključne probleme: strah i neinformiranost. Baš zato je bilo važno objasniti da svaka osoba može prebroditi vlastite strahove i u samo 12 minuta spasiti čak 3 života. Drugi razlog je bila nedovoljna informiranost zbog koje javnost ne zna koje su zdravstvene koristi darivanja krvi, ali i tko zbog postojećeg zdravstvenog stanja ne bi smio darovati krv.

Kampanja se provodila bez budžeta za oglase na društvenim mrežama, pa su sve objave imale organski doseg. Kampanja je ostvarila i nacionalni doseg s više od 60 medijskih objava te je povećan i broj pratitelja na društvenim mrežama za 10 %. Kampanju su podržali i prvotimci Hajduka, koji su putem video objava pozivali građane na uključivanje u kampanju.

Što se tiče rezultata, u odnosu na prošlu godinu povećan je broj doniranih doza krvi na Odjelu za transfuziju za 20 %, što je ukupno oko 2.000 doza krvi. Zabilježen je i rast novih darivatelja, kojih je tijekom srpnja i kolovoza bilo 112.

Nakon završetka ljetne kampanje, potpisan je ugovor o suradnji između splitskog Crvenog križa i Sveučilišta u Splitu, kojem je cilj uključiti studente u akcije darivanja krvi. U suradnji sa studentima splitskih fakulteta, od studenog 2023. godine do danas je organizirano 10 akcija darivanja krvi kojem je pristupilo 414 studenata, od kojih je 145 novih darivatelja.

Na ceremoniji proglašenja pobjednika na prvom izdanju HealthComm Awardsa zaprimljene su čak 52 prijave. Naš projekt, “12 minuta za 3 života”, osvojio je prvo mjesto za najbolji komunikacijski projekt u zdravstvu.

Ova nagrada nam je odlična motivacija za buduće projekte u zdravstvenom sektoru, ali i općenito u doprinosu društveno odgovornim kampanjama u kojima komunikacijskim alatima možemo pomoći onima kojma je pomoć najpotrebnija.